zand verwijderen
Al het zand verwijderen kan lastig zijn in je eentje. Ons team staat voor je klaar om mee te helpen.
Voorkom dat jouw bestrating verzakt
Bij een slappe ondergrond kan verharding makkelijk wegzakken, het pakket van zand en stenen heeft ook een behoorlijk gewicht wat op slappe veengrond makkelijk wegzakt. Wat ook nog wel eens voorkomt is verlaging van het grondwaterpeil waardoor de bodem in zijn geheel kan inzakken. Grondsoorten die veel vocht kunnen opnemen kunnen in vorstperiodes uit zetten en bij het ontdooien weer inzakken waardoor de bestrating ongelijk weg kan zakken.
Vaak wordt er onder de verharding alleen straatzand gebruikt dat blijft over het algemeen prima op zijn plaats liggen. Als er veel regenwater op of langs de verharding stroomt kan het water het zand makkelijk weg spoelen waardoor de verharding ineens wegzakt, dit ontstaat soms ook na een flinke regenbui. Een andere oorzaak van stromend water is een lekkende regenpijp of afgebroken rioolbuis waardoor het zand in de afvoer kan wegspoelen.
Verzakking kan ook ontstaan door piekbelasting en een onvoldoende verdichte basis. Dit komt vaak voor bij een oprit waar de wielen steeds over het zelfde deel van de bestrating gaan en er spoorvorming ontstaat. Bij een te lichte of vergeten kantopsluiting gaan de stenen makkelijk schuiven waardoor er kieren tussen de stenen ontstaan, dit zie je ook in bochten waar veel zijwaartse kracht op de stenen wordt uitgeoefend.
Oorzaken van verzakkende bestrating
Hieronder zie je de meest voorkomende oorzaken van verzakkende bestrating
Zandbed is te dun
Door een te dun zandbed is de kans groter dat jouw oprit of tuin in elkaar gaat zakken. Maak het zandbed dikker.
Regenwater
Door een flinke regenbui kan het wel eens voorkomen dat het regenwater het zand onder de tegels wegspoelt.
Mollengangen
Last van mollen? Het kan voorkomen dat de grond wegzakt door ondergrondse mollengangen.
Slappe ondergrond
Een slappe ondergrond of bodemdaling bij voorbeeld bij veengrond zorgt ook voor verzakking in de oprit.
Oplossingen tegen verzakte bestrating
Bij plaatselijke verzakking en gaten in de onderlaag eerst de regenwater afvoer of riolering controleren en eventueel een mee-schuivende pijp ertussen plaatsen als de kans op verzakking aanwezig is. Zakt of spoelt het zand onder de fundering van het huis graaf dan een sleuf langs de fundering en breng waterdoorlatend wegendoek in een L-vorm aan zodat het zand niet meer zo makkelijk kan wegspoelen. Het verwijderen van het oude zand is noodzakelijk.
Voor een oprit of pad waar ook verkeer overheen moet kunnen is het aanbrengen van een flinke laag steenpuin zeker aan te raden. Breng afhankelijk van het gewicht van de voertuigen minimaal 15 tot 20 cm steenpuin of gebroken puin aan. Plaats ook wegendoek op de ondergrond en tussen de laag steenpuin en de bovenlaag van zand of grind dit geeft ook een gelijkmatigere drukverdeling waardoor spoorvorming voorkomen wordt. Laag voor laag aan-trillen met een trilplaat zorgt voor een stabiele ondergrond die niet kan na-zakken.
Voor een tegelpad of terras is een zandbed van minimaal 15 cm noodzakelijk voor een stabiele onderlaag en goede ontwatering. Brekerzand heeft daarbij de voorkeur op gewoon zeezand of straatzand omdat dat wat grover en schoner is waardoor het beter ontwaterd.
Verwijder altijd het oude zand als je verzakking in bestrating wilt voorkomen!
Met behulp van een trilplaat zorg je ervoor dat de tegels nog veel steviger en stabieler zitten.